Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi blir allt fetare

Andelen överviktiga svenskar ökar - trots att vi motionerar allt mer. Det rapporterar Statistiska Centralbyrån.

Genomsnittssvensken väger i dag nästan fem kilo mer än för drygt 20 år sedan. Sedan slutet på 80-talet har andelen feta svenskar, alltså personer som har ett BMI på minst 30, ökat från fem till elva procent.

Stor ökning bland ungaEnligt SCB:s undersökningar av levnadsförhållanden är övervikt och fetma vanligast bland män. Drygt hälften av männen är feta eller överviktiga jämfört med runt 40 procent av kvinnorna. Övervikt och fetma är minst vanligt bland barn och unga, trots att det är i de åldersgrupperna ökningen varit störst. I åldersgruppen 16-29 år har andelen överviktiga eller feta dubblerats sedan slutet på 80-talet.

Motionerar merTrots av vi blivit fetare så motionerar svensken mer. Andelen personer som motionerar minst gånger i veckan har ökat jämfört med för 20 år sedan. Men fortfarande motionerar 15 procent nästan aldrig. Enligt forskning räcker det inte med att träna några gånger i veckan för att leva ett hälsosamt liv om man inte dessutom rör på sig till vardags, skriver SCB.

Tjänstemän väger mindreParadoxalt nog visar undersökningen att personer med arbetaryrken oftare är överviktigare eller feta än personer som har tjänstemannayrken. Även bland egna företagare och jordbrukare finns det en större del överviktiga än hos tjänstemännen.

Fakta BMI