Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi lever vidare men glömmer gör vi ju aldrig”

Hennes son hittades död 2002 och obduktionen visade på mord. Så småningom lades utredningen ner. Mona Forsgren tror inte att Fredrik dog av naturliga orsaker.

Annons
Efter tio år undrar Mona Forsgren fortfarande vad som egentligen hände hennes son. Hon är övertygad om att han blev mördad.

FAGERSTA/BORLÄNGE.. Det har nu gått tio år sedan Mona Forsgrens son hittades död vid sjön Flogen. Hon är övertygad om att hennes son blev mördad.

I slutet av april 2002 såg Mona Forsgren sin son Fredrik för sista gången. Han åkte från Borlänge till Fagersta. Efter att inte ha hört av honom anmälde Mona sin 22-årige son försvunnen. Den 4 maj hittades han död i Fagersta.

Obduktionen visade att han blivit mördad, men i december 2003 lades utredningen ner. Åklagaren menade att brott inte längre kunde styrkas och att Fredrik ska ha dött av naturliga orsaker.

– Jag tycker det var konstigt när de gick ut med det, att brott inte kunde styrkas, för åklagaren sa samtidigt att om det kommer in nya uppgifter tar vi självklart upp det igen. Det kändes märkligt, säger Mona.

År efter år sedan dess har Mona begärt att få ut obduktionsrapporten och förundersökningen för att få mer klarhet i vad som hände hennes son, men hon har inte fått ut några papper.

– De säger att det är sekretessbelagt fortfarande. Jag förstår inte varför det ligger under sekretess när undersökningen lagts ner för länge sedan, säger Mona.

Från Kammarrätten fick hon besked om att de skulle släppa på sekretessen men hon nekades ändå att få ut någonting från polisen i Fagersta.

– Man tycker ju att jag som mor borde kunna få ta del av det, om det är känsliga uppgifter och namn kan de ju stryka dem.

Att naturliga orsaker skulle vara det som låg bakom Fredriks död är hon skeptiskt till.

Tror du att Fredrik mördades?– Ja, jag är helt övertygad om att det är så.

Hur känns det då att fallet fortfarande inte har lösts?– Det är jättejobbigt. Det går runt i mitt huvud varje dag. Jag och Alexander vill ju ha ett avslut. Vi lever vidare men glömmer gör vi ju aldrig.

Alexander är Mona Forsgrens andra son. Han var 15 år när hans storebror miste livet.

Mona Forsgren har berättat att Fredrik inte var någon bråkstake, utan beskriver honom som en genomsnäll person som alltid ställde upp för sina vänner. Som liten var han en snäll, idrottsintresserad kille. Hans pappa omkom i en motorcykelolycka när Fredrik var elva år. Det var när Fredrik kom upp i 15-årsåldern som något hände, han hamnade i dåligt umgänge och började med droger. Efter en tid på behandlingshem blev allting bättre, han skaffade lägenhet och började plugga men så i början av 2002 föll han tillbaka in i missbruket.

Mona hjälpte sin son att städa ur sin lägenhet den 20 april för tio år sedan och det skulle bli den sista gången hon fick träffa honom.

Två år efter att utredningen lades ner, eftersom åklagaren menade att brott inte kunde styrkas, fick Mona besked om vad som i stället skulle ha orsakat sonens död.

– De säger att det skulle ha varit förfrysning, men det var jättevarmt då. Det var inga kallgrader alls, så det är väldigt svårt att tro på. Hela historien har varit konstig.

Mona vet inte mycket om vad som egentligen ledde fram till Fredriks död.

– Jag har ingen aning om vad som hände. Han åkte härifrån 21 april, sedan hörde jag inte av honom och gjorde en efterlysning. Den 4 maj hittades han. Jag vet inte mycket mer än så.

Hon berättar att det gick många olika rykten om vad som skulle ha hänt.

Tror du att det hade med narkotika att göra?– Det är jag övertygad om, att det är något sådant med i bilden. Jag tror också att det finns personer i den kretsen som Fredrik umgicks i som vet saker om vad som egentligen hände men som inte vill berätta något för polisen.

Nu i maj har det gått tio år sedan Fredrik hittades livlös vid sjön Flogen.

– Det känns inte som att det gått så lång tid. Fast att det har gått så många år slås jag alltid av det när våren kommer. Jag tänker så mycket på det hela tiden och det känns att det är något som fattas. Jag tycker inte om våren längre för att jag förknippar den med det här. Jag tror att det kommer att vara så för alltid.

I februari i år skulle Fredrik ha fyllt 32 år.

CHARLOTTE HÖGBERG

I morgon publiceras den sista delen om polisens utredning på Fagersta-Postens webb. Tidningen har talat med Carl-Gustav Johansson som arbetade som förhörsledare under mordutredningen.

Annons