Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi tar ansvar för våra publiceringar

I dag 3 maj är det Pressfrihetens dag. Den firas varje år för att hedra de uppoffringar som gjorts för pressfriheten i världen. Dess syfte är också att påminna världens regeringar om att upprätthålla yttrandefriheten. 

Annons
Pressfrihetens dag. Fagersta-Postens redaktion, från vänster: Seth Jansson, Veronica Bäcklin, Robin Högberg, Tove Gontran, Bodil Resare och Björn Westin. Lina Svalbro och Jörgen Hjerpe saknas på bilden.

I dag 3 maj är det Pressfrihetens dag. Den firas varje år för att hedra de uppoffringar som gjorts för pressfriheten i världen. Dess syfte är också att påminna världens regeringar om att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Med anledning av detta skriver i dag Fagersta-Postens och VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström, VLT:s politiske redaktör Richard Appelbom, kulturskribenten Erik Jersenius en gemensam krönika.

”När Hitler tar över kommer Persarna att få dingla i sina pressar.”

Det dramatiska citatet kommer ur en intervju i VLT 23 januari 1991. Intervjun är gjord med Irma Pers, hustru till Anders Yngve Pers, VLT:s huvudredaktör under åren 1948-1972.

Anders Yngve Pers, son till VLT:s huvudredaktör 1908-1948, började på VLT 1940. Han hade ett stort publicistiskt mod och stod upp för yttrandefriheten och för tidningens grundvärderingar. Han var också uttalad antinazist och gjorde VLT till en av landsortspressens mest renommerade tidningar.

När Anders Yngve Pers började på VLT stod världen i brand. Det fanns många tyskvänliga strömmar i Sverige och den tyska propagandan spreds.

Vid krigsutbrottet 1939 startade den brittiska legationen i Sverige sitt svenskspråkiga veckoblad ”Nyheter från Storbritannien”. Den trycktes inledningsvis på ett mindre boktryckeri i Stockholm. När kapaciteten blev för liten gick förfrågan till familjen Pers på VLT som tackade ja till tryckeriuppdraget, trots de hot familjen utsattes för. I samma artikel i VLT från 23 januari 1991 berättar Carl-Axel Collin, tryckare på VLT, hur de spikade brädor på tryckhallsfönstren. Dessa barrikaderades även med sandsäckar.

Lika dramatiskt är det inte år 2016, men det är ännu lika viktigt att behålla det publicistiska mod som Anders Yngve Pers och VLT visade under krigsåren. Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år under 2016. Sverige har en lång och stolt tradition av yttrande- och tryckfrihet för både massmedier och medborgare. Tryckfrihetsordningen är äldst i Sverige, den infördes på initiativ av den österbottniske frihetlige prästen Anders Chydenius . Traditionen är så lång att vi svenskar ofta tar yttrande- och tryckfriheten för given. I stora delar av världen och även i Sverige ser vi emellertid att yttrandefriheten är satt under attack.

Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex för 2016 backar pressfriheten på flera håll i världen. Även i Europa sker åtstramningar mot pressfriheten, bland annat i Polen, Turkiet och Ryssland. Även Sverige backar från plats fem till åtta på listan, detta inte minst på det ökade hatet och hoten mot journalister. I Sverige har vi också under senare år sett flera försök till inskränkningar mot yttrandefriheten. Detta är allvarligt. Detta är ett hot mot demokratin, vars hörnpelare är just tryck- och yttrandefriheten.

Yttrandefriheten är extra viktig att hylla i en tid när många missbrukar den. Det är till exempel inte ovanligt att människor använder yttrandefriheten som skydd för att sprida rasistiska texter eller för att sprida fördomar, spekulationer, konspirationsteorier och personangrepp. Det finns ingen allmän rätt att sprida detta anonymt, varken i en tidnings forum eller på nätet i övrigt. De som tror detta har missförstått vad yttrandefrihet handlar om.

Vi tar ansvar för våra publiceringar. Vi förhåller oss till tryckfrihetsordningen, de pressetiska reglerna och våra interna publicistiska riktlinjer. Vi står också upp för yttrande- och tryckfriheten. Vi ska vara stolta över att den är så stark i Sverige. Det är extra viktigt att den står stark när den behövs som bäst. Det är också viktigt att inte ta den för given och att ständigt värna och stärka den i Sverige och i övriga världen.

Daniel Nordström

,

chefredaktör och ansvarig utgivare, FP och VLT

Richard Appelbom,

politisk redaktör VLT

Erik Jersenius,

kulturskribent

Pressfrihets dag. Anders Yngve Pers, VLT:s huvudredaktör under åren 1948-1972.
Pressfrihetens dag. Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare, FP och VLT,Erik Jersenius, kulturskribent och  Richard Appelbom, politisk redaktör VLT.
Pressfrihetens dag. Fagersta-Postens redaktion, från vänster: Seth Jansson, Veronica Bäcklin, Robin Högberg, Tove Gontran, Bodil Resare och Björn Westin. Lina Svalbro och Jörgen Hjerpe saknas på bilden.
Pressfrihets dag. Anders Yngve Pers, VLT:s huvudredaktör under åren 1948-1972.
Pressfrihetens dag. Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare, FP och VLT,Erik Jersenius, kulturskribent och  Richard Appelbom, politisk redaktör VLT.
Annons