Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vi väljer efter valutan

Billiga valutor får oss att upptäcka nya resmål. Tre allt mer populära städer har fallande valutakurser gemensamt.

Var femte svensk låter valutakursen påverka valet av resmål. Det visar en Novus-undersökning på uppdrag av Ticket. De tre städer som ökar mest hos resebyrån har också fallande valutakurser som gemensam nämnare: Istanbul, Budapest och Reykjavik. Den turkiska liran har exempelvis sjunkit 40 procent de senaste fem åren.

-Antalet resebokningar till Istanbul och Reykjavik har mer än fördubblats jämfört med samma period föregående år, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på företaget.

Budapest ökar med 69 procent, och där har valutan fallit med 24 procent.

Vill uppleva mer

Trenden med valutasurfing kan också sammanfalla med det faktum att vi efterfrågar allt mer upplevelser på resan. Varken Istanbul, Budapest eller Reykjavik är några strandstäder. Men de erbjuder andra typer av upplevelser.

- Städerna kommer sannolikt inte att komma upp i samma volymer som till exempel Mallorca. Men de har ändå fler resenärer än sommarklassikerna Alicante, Zakynthos och Kos, vilket är en indikation på hur mycket de faktiskt ökar, säger Maria Gertell.  

I slutet av förra året listade företaget vilka länders valutor som fallit mest. Då hamnade Island, Turkiet, Polen, Indien och Ryssland i topp.