Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi vill få bort tabun kring psykisk ohälsa”

På den dagliga verksamheten Lotsen bestämde de sig för att bjuda in Skinnskattebergs kommunalråd över en bit julmat. ”Vi ville visa kommunalrådet Carina Sándor hur vi har det”, säger Magnus Lagerqvist.

Annons
Magnus Lagerqvist diskuterar med Skinnskattebergs kommunalråd Carina Sándor om hur viktig den dagliga verksamheten Lotsen är för hans och andras välmående. I bakgrunden syns Gunbritt Norén i samtal med närpolischefen Eva Lindberg.

Granen stod så grön och grann inne i Lotsens allrum. Runt bordet satt personal inom kommunens psykiatri, boenden och så dagens huvudgäst kommunalrådet Carina Sándor.

– Det var min idé att vi skulle bjuda henne. Lotsen har betytt så himla mycket för mig. Den är guld värd. När jag mår som allra värst är det skönt att få komma hit och umgås med andra människor som förstår mig. All ångest rinner av när jag får vara här. Vi gör mycket roligt tillsammans, säger Magnus Lagerqvist.

Under jullunchen diskuterades det bland annat om oron över besparingar inom just vårdsektorn. Men boenden och dagliga besökare fick lugnande ord från kommunalrådet.

– Det finns inte några planer på besparingar inom vården. Det kan jag intyga, säger Carina Sándor.

Gunbritt Norén besöker ofta Lotsen och anser att samhället måste bli mer insatt i psykisk ohälsa.

– Många tror att vi här på Lotsen har drogmissbruk eller ”inte är som alla andra”. Men att må psykiskt dåligt är nog mer vanligt än ovanligt och tabun måste bort. Alla kan drabbas av det och hit är alla välkomna för att umgås och ha trevligt, säger hon.

Annons