Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VIF-ledaren: "Ett samhälle som är sjukt"

Ett råare samhällsklimat och primitivt beteende. Det ligger till grund för dödsmisshandeln av en fotbollssupporter i Helsingborg i söndags. Det menar VIF-ledaren Gunnar Mattson.
– Det är ett system som inte mår bra, säger han.

Det har gått knappt tre dygn sedan Fotbollssverige skakades av ett nytt dödsfall. 2002 dog IFK Göteborg-anhängaren Tony Deogan efter att ha blivit misshandlad inför matchen AIK-Göteborg. I söndags dog en Djurgårdensupporter under liknande former.

Västanforsledaren Gunnar Mattson blev bestört när han hörde nyheten. Men samtidigt inte alltför överraskad.

– Man får tänka till igen hur samhället ser ut. Hur människor i grupp kan bli så otroligt primitiva att det kan gå så långt som det gjorde. Det här har ingenting med fotboll att göra. Det är människor som är kopplade till utanförskap, och vad de kan göra för upplevelsen att få en identitet och bli någon i samband med andra, säger Mattson.

Hur reagerade du när du fick höra om vad som hade hänt?– ”Inte nu igen.” Det är lite så med fotbollen. Jag är inte överraskad, tyvärr. Man blir ledsen och förbannad på att människor kan bete sig på det här viset.

– Det är det som är det sjuka. Jag försöker få en förståelse varför man gör så här. Men det är svårt att förstå.

Just nu diskuteras det i hela Fotbollssverige hur man ska kunna undvika att något sådant här händer igen. Mattson tror att ytterligare identifiering kan vara en lösning på vägen. Men att förbjuda bortasupportrar på matcher ser han inte som något alternativ.

– Nej, det tycker jag inte man ska göra. Det är en del av idrotten. Bra supportrar både hemma och borta förgyller, det höjer stämningen. Att titta på en match utan åskådare blir ganska dött, det är inget jag gillar. Då har man tagit bort bland det häftigaste som finns inom idrott.

Mattson poängterar att fotbollen är sekundär i sammanhanget och att dödsmisshandeln egentligen inte har någonting med fotboll att göra. I stället är det ett råare samhällsklimat i dagens Sverige som ligger till grund för det som hände.

– Det är mer att man funderar på samhället i stort. Det är ett samhälle som är sjukt. Det är ett system som inte mår bra.

– Jag skyller inte på någon. Det här är gigantiskt. Fotbollen lämnar jag utanför, det här har inget med fotboll att göra. Man (de som slåss) söker sig dit där det finns grupperingar, det handlar om att få tillhöra något och möta någon annan. Det är en dålig supporterkultur.

Har det blivit värre de senaste åren?– Ja, det tycker jag. Det blir mer legitimt att bete sig lite hur som helst på ett grövre sätt. Det är även svårare att komma åt det. Det blir mer tolerant mot saker som inte borde vara det.