Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt att satsa på unga företagare

I Västmanland har 954 nya företag startats under årets tre första kvartal. Eftersom fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag är satsningar på nyföretagande väl investerade skattepengar.

För tolfte året i rad utser nu Nyföretagarcentrum och Visma tillsammans Årets nyföretagarkommun. Utmärkelsen går till en av de kommuner där flest nya företag per tusen invånare har etablerats under de senaste 18 månaderna. Men för att hitta vinnaren tittar vi också på hur kommunerna arbetar för att skapa goda förutsättningar för nya företag.

Sex kommuner i landet är nominerade – men ingen av dem ligger i Västmanland. Genom åren har vi sett många starka exempel på hur man kan jobba för att förbättra det lokala företagsklimatet och på det sättet skapa nya jobb i sin kommun. Därför vill vi dela med oss av några viktiga insikter.

Jobba tillsammans. Det allra mest avgörande för att nya företag ska startas är bra relationer mellan politiker, kommunal förvaltning och det lokala näringslivet. Att alla parter bidrar ger också ett mer mångfacetterat näringsliv, vilket gör kommunen bättre rustad den dagen konjunkturen vänder och stora företag drar ned. Just nu är allas ögon på Kumla och Borås, där Ericsson väntas lägga ned stora delar av produktionen. Ett gott samarbete mellan kommun och näringsliv för att få fler nya företag gör att kommunen inte står och faller med ett fåtal stora arbetsgivare. När politiker och tjänstemän gör regelbundna företagsbesök och ordnar formella träffar med lokala entreprenörer skapas ett gott samarbetsklimat. Det leder också till en gemensam positiv syn på entreprenörskap och företag.

Använd mentorer. Etablerade lokala företagare kan göra stora insatser som rådgivare, mentorer och coacher åt nya entreprenörer. Företag som får hjälp av erfarna entreprenörer med lokal koppling överlever i högre grad än de som fått klara sig helt själva. Här kan kommunerna stötta mentorsprogram i regi av aktörer som Almi och Nyföretagarcentrum.

Satsa på nästa generation. Att tidigt ge ortens unga en smak för entreprenörskap och företagande är också grundläggande. Genom sina skolor kan Västmanlands kommuner göra stor skillnad. Gymnasieelever som kommer i kontakt med organisationen Ung Företagsamhet (UF) i skolan, och därigenom får prova på att starta och utveckla ett företag under ett läsår, startar i större utsträckning företag även senare i livet.

Deras företag omsätter i sin tur mer och lever längre än genomsnittet, samtidigt som arbetslösheten är lägre bland tidigare UF-företagare.

Nyföretagandet i Västmanland har minskat med 3 procent under årets första tre kvartal jämfört med samma period i fjol. Men om länets kommuner satsade mer på att få invånarna att vilja starta och driva egna företag skulle nyföretagande i stället kunna öka.

Harry Goldman, vd Nyföretagarcentrum

Boo Gunnarson, företagarexpert, Visma Spcs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel