Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Viktigt vem som styr i kyrkan efter valet

Kyrkoherden Henrik Rydberg anser att personligt engagemang är viktigt när en kyrka ska styras.

I dag, söndag, är det kyrkoval. Fagersta-Posten har tidigare berättat att kyrkovalet, med sitt knappt tolvprocentiga deltagande, kallas för det bortglömda valet. En av sina tre röster lägger väljaren på någon av nomineringsgrupperna till kyrkomötet. Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och kallas för kyrkans riksdag. 251 ledamöter är med i kyrkomötet.

Det är kyrkomötet som bestämmer budgeten för Svenska kyrkan och som väljer ledamöter till kyrkostyrelsen. Den andra rösten läggs till Västerås stift och den tredje till kyrkofullmäktige, det lokala.

Henrik Rydberg är kyrkoherde i Västanfors-Västervåla församling. Han anser att kyrkovalets utgång har stor betydelse för församlingen i alla tre kategorierna.

– Det är oerhört viktigt vad det är för styrelse. Det kyrkan behöver är engagerade människor som är intresserade av kyrkans verksamhet, säger Henrik Rydberg.

Han tror på personligt engagemang framför att politiska partier deltar i kyrkovalet.

– Det är väldigt svårt för politiska partier att veta vilket ben de ska stå på, anser han.