Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att Norberg ingår i Dalarna

Marcus Westén vill sätta igång en diskussion om Norberg ska bli en del av Dalarna istället för Västmanland.

Annons
Marcus Westén har tagit initiativ genom insändare och en facebookgrupp för att väcka frågan om Norberg ska ingå i Dalarna.

Det har diskuterats förut norbergare emellan om de inte borde vara dalmasar. Marcus Westén har slagit slag i saken för att få det att hända.

– Jag är mest ute efter att väcka frågan, säger han.

Under skogsbranden 2014 började tankarna att ta form hos Marcus och närheten till Avesta lasarett kändes. Så för lite mer än en månad sedan startade han facebook-gruppen Norberg till Dalarna.

– Jag märkte att folk i skolan nappade på det idén. Jag har haft den ganska länge men när storregionerna började komma på tal tyckte jag det var dags att göra något åt saken, säger han.

På den tiden har han också hunnit skriva en insändare. Även om han är medveten om risken med det kan vara att gräset är grönare på andra sidan så håller han fast vid att Dalarna är vägen att gå för Norberg.

– De tre största anledningarna skulle jag säga är närheten till lasarettet i Avesta, dialektalt är det också med folket i Södra Dalarna och att det inte är omöjligt eftersom att Heby har lyckats förut, säger Marcus Westén.

Gabriel Ehrling, ledarskribent på Dalarnas Tidning och som på senare tid flyttat hem till sin hemstad Avesta, tycker att Norberg hör hemma i Dalarna.

– Givetvis tycker jag det. Det finns en mycket större gemenskap, egentligen tycker jag det om Fagersta också, där kommunerna i Norra Västmanland hör mycket mer till Bergslagen än neråt mot Västerås, säger Gabriel Ehrling.

Han påpekar att

frågan är på väg att lösa sig själv i och med arbetet med en storregion.

– Det är en onaturlig gräns för alla oss som är där nere att det skulle höra till ett annat län. Du märker ju inte ens att du åker in i ett annat län.

Tror du att Dalarna vill att Norberg ska höra till Dalarna?

– Ja skulle jag säga då. Vi på ledarredaktionen gjorde en fräckis när vi gjorde en ny kommunindelning. Vi ritade helt krasst in Norberg i en kommun som skulle heta Södra Dalarna.

Richard Appelbom, ledarskribent och debattredaktör på Vestmanlands länstidning, uttrycker skepsis mot idén att ett byte av län och landsting gör saker bättre.

– Det blir lätt trassel för den som bor nära en gräns. Jag vet, bor i Kvicksund som är delat mitt i mellan Västerås/Västmanland och Eskilstuna/Sörmland, säger Richard Appelbom.

– Men det verkar för drastiskt att en hel kommun skulle byta län av det skälet, i synnerhet när frågan om nya regioner diskuteras.

Han trycker på hur sammantvinnade kommunerna i Norra länsdelen är och att det skulle kunna ta skada vid ett byte av län och landsting.

– Norberg har nära samarbete med Fagersta och Skinnskatteberg, vilket kan bli krångligare om de var i olika län, säger Richard Appelbom.

Borde Norberg stanna i Västmanland?

– Ja det hoppas jag men det är upp till dem.

Storregioner i Sverige

Sommaren 2015 tillsatte regeringen en utredningskommité med uppdrag att ta fram förslag till en ny regionsindelning som ska slå samman länen och landstingen till färre enheter.

Kommitén har haft flera utgångspunkter för sitt uppdrag. Ett av dem är att regionerna ska vara befolkningsmässigt jämnviktiga. Kritik har från bland annat vissa länsstyrelser mot att för lite vikt fästs vid yta.

I slutet av mars presenterade kommitén ett diskussionsunderlag som föreslår sex stycken storregioner.

Västmanland föreslås ingå i en storregion med Örebro län, Uppsala län, Södermanlands län, Dalarnas län och Gävleborgs län.

Källa: regeringen.se

Annons