Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga ut läxhjälpen i skolan

I en motion föreslår Vänsterpartiet en skolsatsning med bättre möjligheter till läxhjälp.

Annons
Risbroskolans lärarledda läxhjälp brukar ha mellan 10 och 25 elever per tillfälle. Skolan erbjuder eleverna olika typer av stöd men läxhjälpen är riktad till alla. Just i dag är tillströmningen måttlig på grund av att den nationella provperioden börjar gå mot sitt slut.

Det satsas mycket på skolan men Shiro Biranvand (V) menar att det inte är tillräckligt och påpekar att det syns på resultaten i hela landet.

Vänsterpartiets linje är att skolan ska vara läxfri. Resultaten ska inte bero på vilken hjälp eleverna kan få hemma.

–Bra läxhjälp finns redan nu i Fagersta, men vi har i dag en ovanlig situation med många nya elever och då måste stödet öka i samma omfattning, säger Shiro Biranvand.

Risbroskolans läxhjälp brukar ha 10 till 25 deltagare varje tillfälle. Schemat tillåter alla elever att delta minst en gång av de två tillfällen som ges varje vecka. Läxstöd på olika språk med hjälp av en studiehandledare finns också.

–Jag tycker vi har ett bra fungerande system. Jag hör att elever, föräldrar och lärare och är nöjda men om vi fick extrapengar skulle vi kunna erbjuda läxhjälp också på morgonen. Flera elever är här redan kvart över sju, säger Heléne Blomgren, rektor för Risbroskolan.

Hon erfar att matematik är svårast att få hjälp med hemma. Det är också det ämne som är mest efterfrågat.

Vänsterpartiet i Fagersta har inte uppskattat kostnaden för satsningen men Shiro Biranvand menar att kommunens ekonomi är tillräckligt god för att kommunen ska ha råd.

Annons