Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vill tillbaka och slåss för vården

Sjukvårdspartiet Västmanland är nöjd med Fagerstas närsjukvård. Men bland Fagerstaborna går meningarna isär.

Sjukvårdspartiet Västmanland, som åkte ur landstingsfullmäktige efter att ha haft fyra mandat mellan 2006 och 2010, satsar nu på att ta sig in i maktens korridorer igen.

– Vi värnar fortfarande om närsjukvården och tycker att det fungerat bra sedan Mitt Hjärta fått hit specialistläkare. Det är bra så att patienter slipper resa till Västerås för att göra undersökningar, säger partiets förstanamn Barbro Norström, som bor i Fagersta och jobbar som sjuksköterska på Mitt Hjärta.

I dag har patienter i norra länsdelen möjlighet att träffa urolog-, gynekolog- och ortopedspecialister på Mitt Hjärta.

– Det är en förhöjd servicenivå som vi ska fortsätta med och som vi dessutom vill försöka utvidga, säger Lennart Nyman, verksamhetschef på Mitt Hjärta.

Men på tidningens Facebooksida är tongångarna annorlunda. En tråd med cirka 20 kommentarer visar att många är missnöjda. Ord som ”katastrof” och flera ”nej” dyker upp när Fagersta-Posten undrar om folk håller med Sjukvårdspartiet om att vården i Fagersta fungerar bra. Endast ett fåtal kommenterar att de är nöjda med närsjukvården.

– Det är väldigt ofta man har synpunkten att det var bättre förr och att man vill ha tillbaka det som var före, säger Lennart Nyman, verksamhetschef för Mitt Hjärta i Fagersta.

– Men det är inte enklare för oss än för någon annan att skaffa fram läkare men vi jobbar intensivt med det, tillägger han.

Fagerstabon Ingrid Brockman är tidigare landstingsbevakare och tar emot samtal från missnöjda patienter på ideell basis. Hon söker en kontinuitet, där patienten är i fokus och får träffa samma läkare vid olika besök.

– Många säger att att det var dåligt när landstinget hade det, men att det här är rena katastrofen, säger Ingrid Brockman.

Mitt Hjärta ingår i en nationell patientenkät. Så sent som i förra veckan har ledningen bestämt sig för att göra enkät i anslutning till patientbesöken för att fånga upp synpunkter.

– Vi har fått så pass blygsam svarsfrekvens på den nationella enkäten. Vi vill fånga upp fler svarande, säger Lennart Nyman om beslutet.

Sjukvårdspartiet hoppas att Mitt Hjärta stannar kvar, med den verksamhet som finns i dag, i Fagersta även när det är dags för upphandling av kontraktet 2016.

– Vi vill inte att närsjukvården nerrustas och blir sämre. Vi förstår att många vill ha tillbaka ett större utbud. Men det är inte något vi räknar med att strida för, säger Barbro Norström.