Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft i Norberg kan risas och rosas

Planerna för var vindkraftsparken Målarbergets vägar och vindkraftverk ska vara har fått ritas om. Projektet är därför för andra gången ute på samråd, där vem som helst får lämna synpunkter.

Annons

Norberg. Det tänkta området, där VKS Vindkraft vill bygga cirka 35 vindkraftverk, ligger norr om Olsbenning och Hökmora, mellan Norberg och Avesta.

Projektet var ute på samråd redan i höstas. Nya förutsättningar har dock uppdagats, sedan VKS Vindkraft inventerat området i våras och i somras.

– Det har tillkommit rätt mycket ny fakta att ta ställning till. På några platser har vi funnit kulturvärden, som rester från gamla kolmilor, en gammal husgrund och gamla gruvhål, säger Fredrik Sander, VKS Vindkraft, och en av projektledarna för Målarberget.

De nya upptäckterna har gjort att VKS Vindkraft tänkt om angående positionerna för nya vägar och även vindkraftverken.

– Vi har i vissa fall justerat med mellan 10 och 40 meter. Men nu är vi lite mer säkra på hur vindkraftsparken ska se ut. Sedan skriver vi en miljökonsekvensbeskrivning, och utifrån den bedömer vi om vi skickar en tillståndsansökan till länsstyrelsen, säger Fredrik Sander.

Vindkraftsprojektet är på samråd fram till den 2 oktober. Det slutliga beslutet för etableringen ligger sedan hos kommunfullmäktige.

ANDERS JANSSON [email protected]

Annons