Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virsbohögstadiet får ja - men S säger nej

Dubbelt så många vill återupprätta högstadiet i Virsbo som att låta det vara nedlagt. Men S tänker inte ändra sig.

Virsbo. I söndags kväll hölls det inte bara EU-val i Surahammars kommun, utan också en folkomröstning om högstadiet i Virsbo. Väljarna kunde säga Ja eller Nej till en högstadieskola i Virsbo.

Enligt det preliminära resultatet fick JA-sidan 1141 röster mot NEJ-sidans 517. 218 avstod och 25 röster var ogiltiga. Ungfär 7 500 var röstberättigade i valet.

- Resultat var inte oväntat. Men jag tycker inte att det ger någon helhetssyn över medborgarnas vilja när valdeltagandet är så lågt, säger kommunalrådet Britt-Inger Fröberg (S), som ser det för uteslutet att riva upp nedläggningsbeslutet.

- Hade valdeltagandet varit högt och en majoritet sagt Ja hade man kanske funderat på om vi tagit rätt beslut. Men fakta kvarstår. Det var nödvändigt att lägga ned högstadieskolan på grund av det låga elevantalet, säger Britt-Inger Fröberg.

Ordförande för Föräldrarådet i Virsbo, Torgny Larsson, konstaterar att det är ett klart Ja, men att det saknar betydelse.

- Folkomröstningen är ju endast vägledande, säger han.

Han menar att resultatet går att tolka inte bara som att många vill ha ett högstadie i Virsbo, utan också som en missnöjesytttring mot de styrande i kommunen.

- Allt det här bottnar i att Socialdemokraterna inte varit intresserade av att ha någon dialog med oss, säger han.