Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virsboskytten stoppad i Ryssland 

Ryssland står på randen till ett krig mot Ukraina. Och mitt i Moskva avgjordes junior-EM och kvalet till ungdoms-OS i luftgevärsskytte där Virsbo USKF:s Nathalie Hyytiäinen befann sig. När landslaget skulle turista på Röda torget blev de stoppade av guiden på grund av oroligheterna.

Nathalie Hyytiäinen, som går på skyttegymnasiet i Sävsjö, gjorde i helgen debut i juniorlandslaget. Med resten av den svenska truppen reste hon till Ryssland och Moskva där både kvalet till ungdoms-OS och junior-EM skulle avgöras – samtidigt som Ryssland skickade stridstrupper till Krimhalvön.

Även om Hyytiäinen menar att hon inte märkte speciellt mycket av krisen fanns det ändå saker som pekade på att det var oroligt i landet.

– Där vi var märktes det inte så mycket. Men när vi skulle till Röda torget sa guiden att vi inte skulle gå dit för att det var demonstrationer, säger Nathalie Hyytiäinen.

Väl under kvalet till ungdoms-OS var det nervöst för debutanten från Virsbo. Under säsongen har hon haft problem med en regel som säger att pistolgreppet inte får nudda den vänstra sidan av jackan. Hyytiäinen har försökt träna bort det och inte nudda jackan med pistolgreppet – men väl på plats under tävlingen var det svårt att koncentrera sig ordentligt.

– Skytte är en otrolig koncentrationssport, och har man tankarna på ett annat ställe så går det inte. Jag har försökt träna bort det (angående regeln, reds anm). Min tränare sa att jag inte nuddade jackan, men jag vågade inte lita på honom. Och domarna stod bakom mig och kollade ganska mycket. Jag var lite fundersam om jag skulle nudda jackan eller inte, säger hon.

Nervositeten gjorde att Hyttiäinen sköt under sin förmåga. Resultatet blev hennes näst sämsta under hela säsongen och det gav henne en 33:e plats i tävlingen.

– Jag tycker att jag har den mentala biten ganska så bra. Men är det så att pistolgreppet nuddar på tävling blir jag diskad och det är inte så kul. Jag har varit nära hela säsongen.

När junior-EM avgjordes under måndagen gick det desto bättre. Kanske inte placeringsmässigt, då många starkare skyttar var med, men resultatmässigt i alla fall.

– Det krävdes mycket mer för att jag skulle ta mig till final. Men resultatmässigt var poängen mycket bättre. Jag jobbade mycket bättre och hade inte alls någon tanke på om jag skulle nudda jackan eller inte. Jag jobbade bra teknikmässigt, men tycker själv att jag skulle ha haft lite mer poäng.

Hyytiäinen återvände alltså från Moskva hem till Sverige med blandade känslor från sin debut i landslaget. Men samtidigt sa hon redan inför mästerskapen att hon inte hade några förväntningar på sig själv. Hon gjorde det hon kunde, helt enkelt.

– Jag hade inte en tanke på medalj. Jag åkte dit och försökte göra mitt bästa. Det var en erfarenhet och jag lärde mig mycket. Med EM är jag nöjd, men kvalet till OS kunde ha gått lite bättre.