Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitboksdebatten: Beijbom berättar inte hela historien

Karl Beijbom startade en infekterad debatt när han med anledning av Samtidens film "Ett folk, ett parti" på VLT:s kultursidor uppmanade Socialdemokraterna att skriva vitbok över sin historia.
Lasse Månsson störs av allt det han menar att Beijbom har utelämnat i sin krönika.

Annons

Jag har haft tidningen liggande en tid och blir mer och mer förbannad o besviken för varje dag.

Ja, du kanske kan gissa varför ?

”Dags att skriva vitbok………..”

Jodå, det finns mycket man kan hålla med om av det som är skrivet i artikeln. Ändå blir det samlade intrycket groteskt. Det som stör, är ju det som inte står!

Per Engdahl var ordförande i Riksförbundet Det Nya Sverige och ledare för Nysvenska rörelsen, som var influerade av fascistiska och nationalsocialistiska idéer. Bilden är från 1970.  Foto: Scanpix

Under den perioden som det beskrivna föregick, fanns det opposition inom socialdemokratin mot det , men den kom från vänsterkanten, så det går väl inte att erkänna som något positivt? Att också ta med antisemitism, är lite väl hårdsmält, när det är välkänt att socialdemokratiska och kommunistiska aktiva i Skåne tog emot flyende judar från Danmark och lät dem bo hemma hos sig. Jo, det fanns säkert antisemiter bland socialdemokrater och kommunister, men styrkebältet av denna ism gick mellan högern (numera Moderaterna) och Bondeförbundet (numera Centerpartiet) och så fanns ju Per Engdahls egna svenska nazister.

De enda som var något sånär rena var Folkpartiet (i dag Liberalerna och kommunisterna (många svenska judar var faktiskt kommunister).

Det som blir grotesk är att inget av detta nämns. Heller ingenting om högerstudentföreningen i Uppsala som tog initiativet till att vi inte skulle ta emot judiska läkare som flydde från Tyskland och Danmark.

Värst är ju att jag som är 70 år, har träffat dessa nazister från både Högerpartiet och Bondeförbund, när jag var ny i arbetslivet. De fanns alltså kvar så sent som 1970! Då var den sortens idéer utrotade i Socialdemokratin. Men många studentnationer hade fortfarande föraktfulla och kränkande snapsvisor om judar i sina sånghäften. Åtminstone perioden 1965-1970 då jag ”låg i lund”.

Är det att detta inte nämns för att det inte finns med i SD:s propagandafilm? ( som tycks vara det som initierat artikeln?) Det betyder att man ”går SD:s ärenden. Det är tillräckligt många som gör det ändå. Så var snälla att sluta med det.

Lasse Månsson

 

Läs alla inläggen i debatten:

Karl Beijbom: Dags för Socialdemokraterna att skriva vitbok

"Karl Beijbom fiskar i grumligt vatten – socialdemokratin räddade oss från nazismen"

"Vi måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt" 

"Sverigedemokraterna är inte ett vanligt parti, Beijbom!"

Karl Beijbom har fler om makarna Myrdal

Ulf Hedman: Löfven kastar sten i glashuset

Tendentiöst av Karl Beijbom

Karl Beijbom ute på tunn is – socialdemokratin var en progressiv kraft

Annons