Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallsten svarar på kritiken: "Allt är inte elände"

Annons

Varför välja att framhålla att ”Fagersta har den sämsta skolan” och med det peka ut alla som sliter dag ut och dag in med att höja skolresultaten och som bedriver undervisning i vår kommun?

Trots att det har investerats rejält i skolorna de senaste fem åren, trots att det har skjutits till resurser som ökat den vuxna närvaron, trots att meritpoängen bland avgångseleverna på högstadiet tagit rejäla kliv uppåt och trots att Fagersta ligger på plats 36 av 290 i jämförelsen från Lärarnas riksförbund. Fast det nämner man ju förstås inte. Det är ju inte negativt.

Rankingar ger en kraftigt förenklad bild av verkligheten då man knappast tar hänsyn till allt av relevans. Ändrade kriterier får skiftande resultat. Storfors pekas ut som bäst i SKL:s öppna jämförelser 2018, Vellinge är bäst enligt Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund menar att Bengtsfors är den bästa kommunen. Vanskligt med jämförelser? Jo.

Att politiker och andra som deltar i det offentliga samtalet använder korrekta fakta utan att förvränga dem är grundläggande för demokratin. Sträva alltid efter att beskriva verkliga förhållanden. Visa inte upp bara halva bilden för att svartmåla eller skönmåla verkligheten.

Det handlar inte längre om sakpolitik. Personliga åsikter går före och upprepar man samma sak om och om igen kanske det blir ”sanning”. Politik är inget spel. Samhället ingen lek.

Det känns i alla fall bra att veta att surmulen eftervalspolitik inte fungerar. Det är svårt att sympatisera med bitterhet.

Ta en titt utanför fönstret och se allt som händer i vår kommun just nu. Om det så handlar om en nyöppnad parkourpark, höjda meritpoäng i skolan, bygge av ny förskola eller öppnande av ännu en handelsetablering.

Det om något inger hopp och framtidstro. Mycket bättre än gap och skrik om att allt är elände.

Marino Wallsten

Kommunalråd Fagersta (S)

SVAR DIREKT: Hälften av pojkarna som gick ut nian i Fagersta förra året klarade inte godkänt i alla ämnen. Hälften.

Jag känner mycket när jag läser den statistiken, men något hopp och framtidstro är det inte.

Rankningar visar som Wallsten säger olika saker beroende på vad som mäts, tyvärr gör det inte att Fagerstapojkarna blir behöriga till fler gymnasieprogram.

Allt i Fagersta är verkligen inte elände, och mycket görs för att det som inte är bra ska bli bättre.

Men, en del saker är faktiskt eländiga. Som skolresultaten. Det måste lyftas, diskuteras och debatteras för att vi tillsammans ska kunna förstå vad det är som inte fungerar och hitta de bästa lösningarna.

Jag kommer att fortsätta att ”gapa och skrika” tills Fagerstas pojkar kan känna hopp och framtidstro när Den blomstertid nu kommer klingar ut.

Anmäl text- och faktafel

Annons