Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wendela hjälper dem som inte längre orkar

Wendela Dehlin är rakt igenom en positiv människa. Så fort hon ska säga något spricker hennes ansikte upp i ett leende. Och speciellt stort ler hon när hon pratar om väntjänsten.

Varje dag hjälper 66–åriga Wendela minst en person. Det kan gälla allt från att träffas för en pratstund till att hjälpa till med transport till vårdcentral eller sjukhus.

– Jag tycker det är jätteroligt. Man får så mycket tillbaka, säger Wendela.

Sammanlagt är det tre personer i Norbergs kommun som är med i väntjänsten. Det är Wendela, hennes man Torfinn, och en till som ställer upp.

– Vi söker folk som också vill ställa upp men det är svårt.

Wendela tror att det kan vara så att folk inte har tid att åka runt och göra ärenden åt andra. Och visst kan det bli lite mycket ibland.

– Jag har börjat tycka att det är skönt när helgen kommer, säger Wendela.

Men att trappa ner är det inte fråga om.

– Nej, inte än.

Det är Svenska kyrkan och Norbergs kommun som ligger bakom den ideella verksamheten väntjänsten. Två gånger om året bjuder de frivilliga på middag.

Förutom det får Wendela och de andra två som ställer upp ingen ersättning för tiden och energin de lägger ner på att hjälpa till, men det verkar inte spela någon roll.

– Det är väldigt roligt när människor blir glada och nöjda. Det är en sorts tillfredsställelse, kanske rent av egoistiskt.

Wendela påpekar att det är viktigt att väntjänsten finns eftersom väldigt många äldre inte har några anhöriga, eller så har de anhöriga inte tid att hjälpa till.

– De har ju egna familjer.

Wendela och de andra två i väntjänsten har fullt upp. Varje dag har de inbokade möten. Tre gånger i veckan träffar Wendela människor som bara vill prata. Det handlar om en fika, men skulle de behöva hjälp med annat så ställer hon självklart upp.

Men det finns gränser även när det gäller att hjälpa.

Wendela berättar att hon ett tag hjälpte till med att hämta posten åt en dam som fått en stroke. Men när hon blev bättre ville hon hämta den själv, och det fick hon såklart.

Med två eller tre veckors mellanrum besöker Wendela ett demensboende. Då har hon sångträff med de boende där.

– De känner aldrig igen mig när jag kommer. Det gör ingenting, jag är beredd på det. Vi har roligt och dricker kaffe tillsammans.

Hon delade nyligen ut sånghäfte till alla deltagare och det blev en stor hit.

– Alla sitter och tittar i det här häftet och sjunger med. Fantastiskt!

En gång spelade hon upp en inspelning från en tidigare träff. De boende visste inte att det var de som hördes på bandet, men det gjorde ingenting.

– Det var så fint.

Läs mer i onsdagens Fagersta-Posten,eller köp tidningen online HÄR!