Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wikström kan bli riksdagsman

Gabriel Wikström, som bott i Riddarhyttan, ställer upp i riksdagsvalet och har en bra chans att få en plats i plenisalen. Han kommer däremot inte att försöka bli omvald som SSU-ordförande.

Norra länet. Socialdemokraterna i Västmanland hade på lördagen en extra distriktskongress. Partiet bestämde då vilka politiker som ska stå på riksdags- och landstingslistorna i nästa val.

SSU-ordförande Gabriel Wikström kommer stå på femte plats på sossarnas riksdagslista i länet. Efter det förra valet fick socialdemokraterna i Västmanland fyra riksdagsplatser. Nu hoppas partiet knipa en till.

– Traditionellt har socialdemokraterna i Västmanland haft fem platser i riksdagen så vi har goda förhoppningar att kunna ta fem platser i valet nästa år, säger Gabriel Wikström.

Räknar du med att bli riksdagsledamot efter valet?

– Ja, i och med att jag har låtit mig nomineras och nu också valts så är det målet för mig personligen.

Om han kommer in tänker han sitta kvar som SSU-ordförande till 2015 då förbundet ska rösta om ordförandefrågan nästa gång.

– Jag kommer inte att ställa upp oavsett om jag kommer in i riksdagen eller inte, därför jag fyller 30 år 2015 och där någonstans tycker jag att gränsen går för att vara förbundsordförande för SSU, säger Gabriel Wikström.

Fler S-politiker med koppling till norra länsdelen valdes till en plats på vallistorna under lördagens möte.

Norbergaren Kenneth Östberg blir förstanamnet på den västra landstingslistan.

- Det är klart att det är skoj att få vara med och förhoppningsvis i fyra år till få utveckla politiken inom hälso- och sjukvård och även inom regionutvecklingen med kollektivtrafiken och annat, säger han.

Kenneth Östberg har varit landstingsråd under den innevarande mandatperioden. Förra året var han bland annat med och höjde landstingsskatten med 50 öre.

– Det var för att kunna göra en rejäl satsning på kollektivtrafiken och så en satsning på primärvården, och primärvården är i folkmun vårdcentraler och psykiatri, säger han.

Kan bli tal om fler skattehöjningar under nästa mandatperiod?

-Inte som jag ser nu utan vi har en stabil grund att stå på. Jag ser inte ytterligare höjningar framför mig, säger han.

Nuvarande riksdagsledamoten Anna Wallén, som tidigare bott i Fagersta, får också förnyat förtroende av partivännerna. Hon hamnar, precis som inför förra valet, på riksdagslistans fjärde plats. 

-Det är kul. Jag vill sitta i riksdagen när vi har majoritet, vi har ett val att vinna nu, säger hon.

Räknar du med fyra år till i riksdagen?

- Ja absolut, säger Anna Wallén.

ANDERS JANSSON

[email protected]

Lokala sossar på topp 20

Riksdagslistan (Västmanland):

4. Anna Wallén, riksdagsledamot.

5. Gabriel Wikström, SSU-ordförande.

6. Åsa Eriksson, kommunalråd i Norberg.

9. Marino Wallsten, S-ordförande i Fagersta.

13. Tony Bölja, Skinnskatteberg.

19. Klaus Jesse, Skinnskatteberg.

Västra landstingslistan:

1. Kenneth Östberg, landstingsråd.

8. Tove Winqvist, Norberg.

13. Michael Löfstaf, Fagersta.

15. Lars Andersson, Skinnskatteberg.