Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Williamsburg - ett avslappnat New York

Inte långt från hetsen på Manhattan ligger ett annat New York,
där närodlad mat, vintagemode och indiepop står högt i kurs. Det
handlar om Williamsburg, området i Brooklyn som seglat upp som etta
bland trendkänsliga turister.

Det första som möter oss när vi kliver ut på Flushing Avenue är två män som båda har svart hatt och svart rock, yvigt skägg och långa korkskruvslockar som dinglar vid öronen. För en nykomling känns det lite som att resa bakåt i tiden, eller kliva rakt in i en film, men vi är i Williamsburg - chassidernas hemvist i New York.

Chassiderna är en ortodox judisk sekt med rötterna i Östeuropa. Anhängarna har vänt det moderna samhället ryggen, och försöker att leva som man gjorde för 300 år sedan. En enorm kontrast mot den kokande storstaden New York som är full av frestelser.

Hippa barer

På senare år har det svartklädda folket fått konkurrens om utrymmet i Williamsburg. Går man ett par kvarter upp längs Bedford eller Flatbush Avenue, hittar man plötsligt mängder av trendiga butiker och hippa barer. Väggarna är sprejade med graffiti och på utserveringarna sitter parkasklädda hipsters och dricker kaffe latte från Brooklyn Roasting Company.

-Det finns massor av coola barer och bra restauranger runt om i Williamsburg, det är bara att välja och vraka, säger bartendern Les och tipsar om Cubana Social, en restaurang och musikbar på North 6th Street  vars inredning och atmosfär vill återskapa 1940-talets Havanna.

Brunch med blandad publik

Vi går dit och blir inte besvikna. Blandad publik, avslappnad stämning, trevlig personal, livemusik och spännande meny. Vi provar friterad avokado, tostones, hummus på svarta bönor och en tallrik grillade grönsaker, allt förstås glutenfritt, närodlat - och magiskt gott.

Man kan inte befinna sig i Brooklyn utan att testa något av de brunchställen som lokalbefolkningen älskar att köa till. Ett av de populäraste är Five Leaves i Greenpoint, restaurangen som var skådespelaren Heath Ledgers idé, men som han tyvärr aldrig fick se förverkligad innan han dog 2008.

Pannkakor med färsk frukt och lönnsirap, äggröra från frigående höns och bacon från glada grisar blir en bra start på dagen, och matchas perfekt av den patinerade inredningen och hippa, tatuerade personalen.

Vy på köpet

Vill du trots allt lämna Brooklyn för en tur till Manhattan är tunnelbanan smidig, till exempel M-linjen från Marcy Avenue, men det finns bättre transportmedel.

-Ta färjan från North 6th Street direkt till Manhattan. Sen kan ni hoppa på bussen som går efter hela 34th Street, tipsar killen i kassan på Fresh Fanatic, en mataffär på Washington Avenue där allt förstås är lokalproducerat och organiskt.

-Du får en fantastisk vy över skyskraporna från vattnet och det bästa - det kostar bara fyra dollar.

Brunch

Egg

Kala väggar, kontant betalning, organiskt, ekologiskt och billigt. Dock inget för den som har bråttom.

Adress: 135 North Fifth Street

http://www.eggrestaurant.com/

Middag

Caracas Arepa Bar

Arepas är pitaliknande majsbröd som fylls med allehanda tillbehör. Det är gott, glutenfritt och här finns många vegetariska alternativ.

Adress: 291 Grand Street

http://www.caracasarepabar.com/brooklyn.php

Colonie

Kvarterskrog med den rätta, slitna industrilooken. Lokala råvaror av hög kvalitet. Testa gärna The Hanger Steak - to die for.

Adress: 127 Atlantic Avenue

http://colonienyc.com/

Musik

Cubana Social

Restaurang och musikbar med influenser från Kuba och Karibien, både när det gäller inredningen och maten. Mysigt och välkomnande.

Adress: 70 North 6th Street

http://www.cubanasocial.com/

Trash Bar

Äkta rockklubb där man kan se de bästa lokala banden inom indie, punk, metal och garagerock. Hög ljudnivå.

Adress: 256 Grand Street

http://www.thetrashbar.com/

Shopping

Artist fleas

Populär marknad där unga designers säljer handgjorda kläder, smycken, prylar och konst. Öppet lördagar och söndagar.

Adress: 129 North 6th Street

http://www.artistsandfleas.com/

Mini Minimarket

Kul och trendig butik där man hittar allt från roliga t-tröjor till häftiga statementsmycken.

Adress: 218 Bedford Avenue

miniminimarket.com

Brooklyn Industries Outlet

T-shirts, hoodies och klänningar med hippa tryck. I outletbutiken i Williamsburg kan man dessutom göra riktiga fynd.

Adress: 184 Broadway

http://www.brooklynindustries.com

Fakta/Brooklyn

+Ungefär 2,5 miljoner människor bor i Brooklyn. Stadsdelen äruppkallad efter den Nederländska staden Breukelen, då området frånbörjan beboddes av holländare.

+Brooklyn Bridge är den äldsta hängbron i New York och bjuder påden bästa vyn över New Yorks skyline.

+Sevärdheter: Brooklyn Botanic Garden och The Brooklyn Museum ofArt. Coney Island, med sin ikoniska nöjespark, tillhör ocksåBrooklyn.

+Det går dagligen en färja från Brooklyn till Manhattan. Läs merpå: www.eastriverferry.com