Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Zelmerlöw: ”Folket här är fantastiskt”

Sydafrika är ett av de land Måns Zelmerlöw helst reser till. I
flera år har han samlat in pengar till skolor i landet, för
organisationen Star for Life. Här är hans bästa tips för en
meningsfull resa dit.

Mitt under pågående schlagerfestival och bara dagar innan sitt eget uppträdande satte sig artisten Måns Zelmerlöw på ett plan till Sydafrika. När vi når honom per telefon står han vid Camps Bay i strålande sol och 30-gradig värme. Men det är inte som turist han besöker landet. I fyra år har Måns Zelmerlöw hjälpt organisationen Star for Life att förhindra spridningen av hiv bland unga. Den här gången invigde han en skola som han varit med och finansierat och som han nu ska försöka samla ihop minst 250 000 kronor till.

-Ju fler gånger jag kommer hit desto mer vill jag hjälpa. Star for Life ökar medvetenheten kring hiv, minskar tonårsgraviditeter och visar att det är okej att drömma. Det budskapet förmedlas med musik, vilket jag brinner för. Och musiken betyder verkligen mycket för folk här, kommer man in i en skola med gitarr ställer sig alla barn upp direkt för att sjunga.

Förutom resor med Star for Life har han åkt med sin familj till Sydafrika, och landet har blivit en av hans favoritdestinationer.

Vad är det som är speciellt med Sydafrika?

- Det är ett underbart land med oerhört stora kontraster, både vad det gäller rikedom och natur. Det blir så markant när vi åker från Hluhluwe, där var tredje person har hiv, till Kapstaden, där vi är på en vingård och det verkligen är ultralyx. Folket här är fantastiskt också. Det finns så mycket glädje och kärlek, kanske framförallt i de fattiga områdena.

Vad är ditt bästa tips för att både göra gott och resa?

- På själva resan är det kanske inte så lätt. Gå in och läs på om olika organisationer som jobbar på plats och stötta dem. Om man ska hit till Sydafrika får man gärna ta med blyertspennor för det är det verkligen stort behov av i skolorna.

Hur upplever man bäst Sydafrikas många sidor, enligt dig?

- Det behövs två veckor. Man kanske kan göra som vi har gjort. Flyg via Jo-burg (Johannesburg) till Durban. Hyr en bil och res till Hluhluwe. Där finns Hluhluwe Nationalpark med flest noshörningar i hela världen och den bästa safari jag har varit på. Sedan ska man uppleva att hälsa på i en skola, för det är en helt annan värld. Åk sedan till Kapstaden och bo kanske i Stellenbosch om du är vinintresserad. Otaliga vingårdar här har gratis vinprovning. Avsluta resan i Camps Bay eller Kapstaden. Ta linbanan upp på Table Mountain och få en otrolig vy över staden.

Vad är ditt bästa semesterminne?

-Jag är ju ett stort Afrikafan. När vi skulle fira pappas 50-årsdag bodde vi i Masai Mara, Kenya, i en tältlodge, precis invid en flod. Där hörde man hur flodhästarna gned sig mot tältet om nätterna och man var tvungen att ha en vakt med pistol om man skulle ut. På morgonen åkte vi luftballong över savannen och nedanför såg man lejonen jaga.

Var reser du helst när du är ledig?

-Jag är förälskad i Barcelona och har en liten lägenhet där som jag försöker komma iväg till så mycket som möjligt. Det är Europas bästa stad. Men när det kommer till långresor är det nog Sydafrika eller Kenya.

Fakta/Star for Life

+Star for Life startade 2005 och är politiskt och religiöstoberoende. Organisationen drivs utan vinstsyfte.

+Idén föddes när grundaren och affärsmannen Dan Olofsson såg hurmänniskorna i Sydafrika drabbades av hiv och aids.

+Organisationens idé är att stärka skolelevernas självförtroendeoch öka kunskapen kring hiv/aids, genom pedagogiska program iskolorna.

+Organisationens särskilda program finns i dag i över 90skolor.

Läs mer på www.starforlife.se